Onderwerp:  Overzicht online communicatie MAAK.Centrum Oost 2018 Lees online
MAAK.Centrum Oost
Online omgevingsbeeld 2018
7 maart 2019

online omgevingsbeeld 2018 Maak.centrum oost:

Via diverse online communicatiemiddelen hebben we inwoners verteld over de toekomstplannen voor Centrum Oost. Door de middelen interactief in te zetten, hebben we geprobeerd inwoners ook te betrekken bij deze plannen. Ze konden via diverse kanalen reageren en hun mening geven. Naast bijeenkomsten ook online. Hadden de online berichten effect? En wat vonden de online gebruikers het meest interessant?

In 2018 zijn grote stappen gemaakt. Na de analyse in 2017, zijn in mei 2018 de uitgangspunten voor het toekomstbeeld van Centrum Oost vastgesteld. Hierna is in juli een eerste conceptversie van het gebiedsperspectief gepresenteerd en in september een tweede. Als de definitieve versie door de gemeenteraad is vastgesteld, start in 2019 de strategiefase.

 
 
 
Maakcentrumoost.zaanstad.nl
Cijfers exclusief interne bezoekers
De campagnewebsite had in 2018 2522 unieke bezoekers. In juli werd de site het beste bezocht, met 624 unieke bezoekers. De meesten, 49,6%, bezochten deze maand de pagina met het concept gebiedsperspectief.
maakcentrumoost.zaanstad.nl
 
 
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief juni beste resultaat
In 2018 zijn er zes nieuwsbrieven verstuurd. In januari, maart, mei, juni, juli en september. Op 14 juni zijn 349 mails verstuurd, waarvan er 344 zijn aangekomen. 238 mensen hebben de mail geopend en 77 mensen hebben op een link in de nieuwsbrief geklikt. Deze nieuwsbrief heeft daarmee een effectiviteit bereikt van 22,1%.
Meer nieuws
 
 
Facebook
film scoort hoog
Op het MAAK.Zaanstad Facebookaccount zijn er over Centrum Oost 18 berichten gepost in 2018. De advertentie op 11 mei over de werkbijeenkomst van 22 mei had met 2630 mensen het grootste bereik. Het bericht kreeg 149 kliks en 42 vind-ik-leuks, opmerkingen of deelacties. De post met het filmpje op 4 september 'Hoe ziet Centrum Oost eruit in 2040' bereikte 1100 mensen en ontving 128 kliks en 15 vind-ik-leuks, opmerkingen of deelacties.
Facebookpagina MAAK.Zaanstad
Centrum Oost in het nieuws
Hightlights van 2018
 • 9 januari: Het NHD schreef over de nieuwbouw in de Russische buurt in Zaandam. Dit ging om 23 nieuwe huurwoningen aan de Tolstoi- Barentsz- en Heemskerckstraat. Op Je bent een Zaankanter als... waren mensen positief over het resultaat.
   

 • 8 april: Het NHD schreef over de Vereniging Zaans Erfgoed, die zich inzette voor de komst van een scheepswerf op de Burcht, waar een replica van een walvisvaarder moet worden gebouwd.

 • Op 4 juni schreef De Orkaan over de bijeenkomst op 22 mei waar bewoners konden meepraten over de toekomst van Centrum Oost. Olivier Rijcken maakte tekeningen van deze toekomstplannen.Onder dit bericht kwamen 4 reacties waarin enthousiast toekomstideeën uiteen werden gezet. Het nieuwsbericht is 34 keer gedeeld op Facebook.

 • Op 16 juli schreef De Orkaan over de vier inloopbijeenkomsten op de Peperstraat over het gebiedsperspectief.

 • Op 24 juli publiceerde RTV Zaanstreek een artikel over de inloopbijeenkomsten over het toekomstbeeld van Centrum Oost en de mogelijkheid voor inwoners en ondernemers om online advies te geven.

 • Op 9 september schreef het NHD over een groep studenten, die een brainstorm- en ontwerpsessie hadden over Centrum Oost. Stedenbouwkundige Sjoerd Soeters was ook aanwezig als een van de vijf forumleden.

 • Op 24 oktober schreef RTV Zaanstreek over de tweede versie van het gebiedsperspectief, de inloopbijeenkomsten van september en wat er verder met het perspectief gaat gebeuren, met een link naar de campagnewebsite.

 • Op 30 november schreef De Orkaan over de raadsvergadering die avond, waarin de plannen over Centrum Oost werden besproken.

 • Op 21 december schrijft het NHD over Democratisch Zaanstad, die vinden dat het allemaal anders moet in het Centrum van Zaandam. Een aantrekkelijker winkelgebied met overdekte markt op de Burcht en een beter bereikbaar Centrum, terwijl Zaanstad een afscheiding van auto's wenst.
Meer weten
Centrum Oost in het nieuws
Hightlights van 2018
Meer weten
Zaanstad