Nieuwsbrief Centrum Oost Lees online
Adviesgroep Centrum Oost gestart
Nieuws MAAK.Zaanstad Centrum Oost #6
29 januari 2018
Adviesgroep Centrum Oost gestart
Voor MAAK.Zaanstad is afgesproken dat er per gebied ook een adviesgroep komt. Hierover lees je in het raadsdocument over de aanpak van de participatie. Deze Adviesgroep kijkt mee op hoe participatie vorm krijgt in de ontwikkelingen. De Adviesgroep bestaat uit raadsleden, een wethouder en belanghebbenden uit het gebied en denkt mee over hoe er zoveel mogelijk belanghebbenden op zorgvuldige wijze worden betrokken bij het maken van een perspectief voor de wijk.
 
De leden van Adviesgroep Centrum Oost:
  • Simone Ronchetti (buurtbewoner)
  • Helga Spitz (buurtbewoner)
  • Dim van Gerven (ondernemer)
 
Samen met raadsleden Mieke van der Beek en Tjeerd Pietersma  en wethouder Rita Visscher-Noordzij geven ze advies aan de gemeentelijke werkgroep van MAAK.Zaanstad die actief is in Centrum Oost.

Ga naar Praat mee
 
 
 
Laat jouw Zaanse geluid horen
Platform aan de Zaan gaat in februari, maart en april in gesprek met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat we in Zaanstad belangrijk vinden voor de komende jaren. Er zijn vier themaweken waarin u welkom bent op diverse bijeenkomsten. De thema’s zijn: 

  • Duurzaamheid (6 t/m 9 februari)
  • Inclusieve stad/Maak het verschil (19 t/m 23 februari)
  • Verstedelijking (12 t/m 16 maart) 
  • Economische ontwikkeling (9 t/’m 13 april)
Kijk op Zaansegeluiden.nl
 
 
Buurtwandeling zaterdag 20 januari

Op zaterdag 20 januari wandelden we met enkele bewoners door Centrum Oost. We liepen langs de verbeterpunten die in de eerste wandeling in september waren genoemd en noteerden nieuwe punten. Op 14 september was de eerste buurtwandeling.

Van de wandeling maakten we een filmpje dat op YouTube en op onze site te bekijken is.

De bewoners die meeliepen, zeiden tevreden te zijn over de voortgang. Een bewoner zegt van dit soort initiatieven te houden, 'want het moet érgens beginnen'.

Bekijk het filmpje
 
 
Hoe gaan we verder?
Het afgelopen half jaar hebben we samen met bewoners, organisaties en bedrijven gewerkt aan een analyse van het gebied Centrum Oost. Dit heeft het analysedocument tot resultaat gehad. Met de start van de Adviesgroep is de fase gestart dat we werken aan een gebiedsperspectief. We gaan de komende maanden concretere plannen maken voor het MAAK-gebied en vragen daar ook weer regelmatig uw input voor. Houdt de website en Facebook in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

We werken voor alle MAAK-gebieden volgens de APS-methode. Die staat voor de volgorde waarin we te werk gaan: van het doen van een grondige Analyse, naar het gezamenlijk formuleren van een Perspectief naar het bedenken van een kansrijke route: de Strategie. We zitten nu in de perspectieffase, die een toekomstbeeld moet opleveren met scenario’s voor 2040.
Meer lezen over de APS-methode
 
 
Studenten bestuurskunde adviseren
 
Op maandag 15 januari presenteerden zes groepen studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam hun adviezen voor de Zuiddijk aan procesmanager Eef Franke van Centrum Oost. Eerder deelden ze hun eerste ideeën, nu hadden ze die verder uitgewerkt.

De zes groepen gaven allemaal aan dat het wenselijk is dat de gemeente de komende maanden ondersteuning biedt aan de winkeliersvereniging. Dit geeft de vereniging de tijd om de komende maanden een visie en missie te ontwikkelen en nieuwe leden te werven.

Daarnaast zijn de studenten van mening dat niet alleen winkeliers zich moeten kunnen aansluiten bij de vereniging maar ook de horeca op de Zuiddijk. Om op die manier één geluid te laten horen.
Lees verder
Nieuwe bestemming voor pand Peperstraat 131
De gemeente Zaanstad heeft een vergunning verleend voor het vestigen van een horecabedrijf en het plaatsen van reclame aan de Peperstraat 131. Lees ook het nieuwsbericht over deze bekendmaking op De Orkaan.
Ga naar De Orkaan
 
 
Over MAAK.Zaanstad
Deze nieuwsbrief voor Centrum Oost komt voort uit het programma MAAK.Zaanstad. Dat heeft tot doel om samen met inwoners, organisaties, sportverenigingen en bedrijven te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Op de hoogte blijven? Of zelf informatie over jouw plannen voor de wijk delen? Er is ook een Facebook-groep voor Centrum Oost.
Lees meer over MAAK.Zaanstad
 
Zaanstad