Nieuwsbrief Centrum Oost Lees online
MAAK-pand in Peperstraat binnenkort open
Nieuws MAAK.Zaanstad Centrum Oost #7
14 maart 2018
Studenten onderzoeken onveiligheid op straat
Toen we de gebiedsanalyse voor Centrum Oost maakten, hebben we samen geconstateerd dat niet iedereen het fijn vindt om ’s avonds over straat te gaan in het gebied. Verschillende plekken worden als onveilig ervaren. Studenten van de opleiding toegepaste psychologie van de Hogeschool van Amsterdam gaan daarom de komende maanden onderzoeken in hoeverre dit onveiligheidsgevoel speelt, waardoor het wordt veroorzaakt en wat de mogelijke oplossingen zijn.
Lees verder op de site
 
 
Laat 15 maart jouw Zaanse geluid horen bij Platform aan de Zaan
Platform aan de Zaan is in februari, maart en april in gesprek met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat we in Zaanstad belangrijk vinden voor de komende jaren. In de week van 8 tot en met 16 maart is het thema Verstedelijking. Zo kun je morgen, donderdag 15 maart, meepraten over de toekomst van Zaanse mobiliteit. Blijft onze groeiende stad in de toekomst nog wel voldoende bereikbaar? Heeft iedereen straks zijn eigen elektrische auto of fiets? Ook voor het gebied Centrum Oost een relevant thema.

Waar: brandweerkazerne Prins Bernhardplein
Wanneer: donderdag 15 maart
Hoe laat: 20.00 uur tot 22.00 uur
Kijk op Zaansegeluiden.nl
 
 
MAAK-pand Peperstraat
Woensdagochtend 14 maart ontving procesmanager van MAAK.Centrum Oost Eef Franke de sleutels van een nu nog leeg pand aan de Peperstraat 137-145.

In dit pand zullen bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd worden en ook zullen MAAK-medewerkers hier fysiek aanwezig zijn op bepaalde dagen en tijden. Je kunt hier dan binnenlopen voor informatie over MAAK.Centrum Oost en je vragen stellen. Kom je straks langs?
MAAK Centrum Oost
Vul de enquête over MAAK.Zaanstad in
Met MAAK.Zaanstad werken we aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners. Om met elkaar in gesprek te gaan over die toekomst organiseren we verschillende activiteiten, zoals bijeenkomsten en buurtwandelingen.

Door middel van een enquête willen wij erachter komen of je bekend bent met de MAAK-activiteiten en wat je daarvan vindt. Heb je even tijd? Vul dan de vragenlijst in. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Vul de enquête in
 
 
MAAK-pand Peperstraat
Woensdagochtend 14 maart ontving procesmanager van MAAK.Centrum Oost Eef Franke de sleutels van een nu nog leeg pand aan de Peperstraat 137-145.

In dit pand zullen bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd worden en ook zullen MAAK-medewerkers hier fysiek aanwezig zijn op bepaalde dagen en tijden. Je kunt hier dan binnenlopen voor informatie over MAAK.Centrum Oost en je vragen stellen. Kom je straks langs?
MAAK.Centrum Oost
 
 
Lagerhuisdebat

De gemeenteraad wil weten wat er leeft onder inwoners om besluiten te kunnen
nemen. Daarom start er een proef met Het Lagerhuisdebat in Zaandam-Zuid.

De raad wil weten of ze mensen die ze anders niet zo actief zien of horen, op deze manier bij het gesprek over de buurt of stad kunnen betrekken.

Meer weten? Kijk op Praat mee.
Praat mee
 
 
'Saladebar aan Zuiddijk'
Leestip: De Orkaan schreef een artikel over de nieuwe saladebar aan de Zuiddijk:

'Na de plannen voor de IJsboetiek, de opening van toko Betty’s Dapur en de komst Kaas en Lekkers nu ook nog een saladebar.'

Lees verder bij De Orkaan.
De Orkaan
 
 
Buurt aan het werk in Burchtplantsoen met NL doet
Burgemeester Jan Hamming stak samen met zijn vrouw Roya zijn handen afgelopen zondag uit de mouwen voor NLdoet. Op de Burcht plantte hij samen met 15 andere vrijwilligers bloemen, struiken en bomen in een door bewoners geadopteerd en wekelijks onderhouden parkje.

Langs de Burcht werd het hoge gras en dikke struiken eruit gehaald wat veel werk was. Op de hoek staat nu een Japanse sierkers, geplant door de burgemeester en zijn vrouw.

Lees het hele verslag op de site tussenzuiddijkenzaan.nl.
TussenZuiddijkenZaan.nl
 
 
Hoe nu verder?
Voor MAAK.Zaanstad hebben we eind vorig jaar de analyse afgerond voor het gebied Centrum Oost. Voor MAAK werken we met een zogenaamde APS-aanpak: Analyse-Perspectief-Strategie. Na de analyse wordt er dus nu gewerkt aan een perspectief: een toekomstbeeld voor de buurt.

De eerste stap is het in kaart brengen van de thema’s waarvan we voorzien dat ze relevant zijn voor de ontwikkeling van de stad richting 2040. Denk aan duurzaamheid bijvoorbeeld, maar ook gezondheid, veiligheid en kansengelijkheid zijn belangrijk. Binnenkort gaan we daarom over deze thema’s – en over wat ze betekenen voor Centrum Oost – in gesprek. Ze staan ook op de agenda van de Klankbordgroep en de Adviesgroep die voor MAAK Centrum Oost actief zijn.
Ga naar MAAK Centrum Oost
 
 
Over MAAK.Zaanstad
Deze nieuwsbrief voor Centrum Oost komt voort uit het programma MAAK.Zaanstad. Dat heeft tot doel om samen met inwoners, organisaties, sportverenigingen en bedrijven te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Op de hoogte blijven? Of zelf informatie over jouw plannen voor de wijk delen? Er is ook een Facebook-groep voor Centrum Oost.
Lees meer over MAAK.Zaanstad
 
Zaanstad