Nieuwsbrief Kogerveldwijk Lees online
Buurtwandeling Hofwijk: slecht weer, goede opkomst
Nieuws MAAK.Zaanstad Kogerveldwijk
26 april 2018

Buurtwandeling Hofwijk: slecht weer, goede opkomst
Met bewoners van de Hofwijk liepen we door hun buurt om te noteren wat er in de openbare ruimte niet goed gaat. Op de agenda: de dingen waar we als gemeente al op korte termijn mee aan de slag kunnen. De wandeling werd ondanks het superslechte weer heel erg goed bezocht. Op de website hebben we een samenvatting gemaakt van wat we zoal zagen tijdens de wandeling, en ook waar mogelijk de informatie over wat we wel en niet aan de problemen kunnen doen of al hebben gedaan.

>> Kijk op de website

 
 
Nieuwe Facebookgroep Hofwijk
Twee actieve buurtbewoners uit de woonwijk Hofwijk (Wendy en Malika) zijn een (besloten) Facebookgroep (Hofwijk Buurt) gestart. Ze willen hiermee medebewoners motiveren tot en bewuster maken van een leefbare, schone en sociale woonomgeving in de woonwijk. Dit doen zij in samenwerking met de gemeente Zaanstad, het sociaal wijkteam, HVC, woningbouwverenigingen en buurtbewoners.

Onderwerpen waarover gepraat wordt: buurtpreventie, veiligheid, een meer kindvriendelijke buurt, criminaliteit en een schone buurt. De beheerders houden de leden ook op de hoogte van bijeenkomsten, activiteiten (voor kinderen) en nieuwe ontwikkelingen in de buurt.

Wat vind jij dat er veranderd kan/moet worden in de buurt? Denk mee en word lid.
Ga naar de Facebookgroep
 
 
 
Stichting Oums Voorraadkast actief in BoereJonkerbuurt
Op 17 april deelden vrijwilligers van de stichting Oums Voorraadkast onder leiding van Rkia El Ouardi in de Boerejonkerbuurt voedselpakketten uit aan mensen die niet terecht kunnen bij de voedselbank, maar wel een extraatje kunnen gebruiken. Een Voorraadkast gevuld en aangevuld middels donaties van donateurs en sponsoren uit Noord-Holland.

Om de buurt goed te informeren, hebben Rkia en andere vrijwilligers flyers verspreid en aangebeld in de omliggende buurt. In totaal hebben 79 gezinnen zich afgelopen maandag gemeld voor een pakket met groente en fruit.

Wil je je ook aanmelden voor een voedselpakket? Word dan lid van de Facebookgroep van Stichting Oums Voorraadkast en meld je aan. Heb je geen Facebook?
Lees meer op de site
 
 
'1000 nieuwe woningen voor Kogerveldwijk'
De Orkaan schreef deze week over de bouwplannen in Kogerveldwijk. Zij verwijzen in hun bericht naar de analyse van de wijk en noemen bouwplannen op het Hilko-terrein (130 woningen), Kan Palen (150 woningen), Witte Olifant (17 woningen) en VVZ-terrein (380 woningen). Op 26 april is er een bijeenkomst van de gemeente om met partners (zoals corporatie, waterschap en sociale wijkteams) te praten over hun plannen voor de lange termijn.

Ook voor bewoners zullen we de komende tijd bijeenkomsten organiseren. Houd daarvoor de website van MAAK.Kogerveldwijk in de gaten.
Nieuws van de Orkaan
 
 
Jeroen Ruitenbeek kijkt mee naar de Kogerveldwijk
Sinds kort is Jeroen Ruitenbeek een van de MAAK.supervisoren. Hij is mede-eigenaar van het stedenbouwkundig bureau Palmbout Urban Landscapes in Rotterdam. Wat vindt Jeroen van Zaanstad en wat doet hij voor de Kogerveldwijk?
Lees het interview
 
 
Geld aangevraagd voor voorzieningen in de Kogerveldwijk
In 2017 is de gemeente begonnen met het opstellen van een gebiedsperspectief voor
Kogerveldwijk in het kader van MAAK.Zaanstad. Tijdens de analysefase zijn in gesprekken met bewoners zorgen uitgesproken over de openbare ruimte. Ook tijdens buurtwandelingen hebben bewoners plekken laten zien die we graag zouden willen aanpakken. Zo kunnen we de leefbaarheid op korte termijn verbeteren.

Toen de gemeenteraad de analyse van de Kogerveldwijk besprak (eind 2017), zijn maatregelen op de korte termijn genoemd. Maar het budget voor deze maatregelen was nog niet aangevraagd bij de gemeenteraad. Dat is nu wel gebeurd: de voorgestelde maatregelen kunnen worden betaald uit het aanjaagbudget dat vanuit het investerings- en uitvoeringsprogramma MAAK.Zaanstad voor Kogerveldwijk is opgenomen in het Investeringsfonds.

Het verzoek staat nu op de agenda van de gemeenteraad.
MAAK Kogerveldwijk
 
 
Opruimestafette in Kogerveld: 12 mei
Stoort u zich wel eens aan zwerfafval? In Zaanstad pakken we dat samen op. De maandelijkse ‘Opruimestafette’ waaraan iedereen mee mag doen, is nog gezellig ook. Doet u mee op zaterdag 12 mei?

Eens per maand trekken actieve Zaankanters er twee uurtjes op uit om ergens in de stad zwerfafval op te ruimen: de Opruimestafette. Zaterdag 12 mei verzamelen de opruimers zich bij de Sint Jozefkerk, Veldbloemenweg 2 in Zaandam. Van daaruit wordt opgeruimd in de directe omgeving. U bent van harte welkom! Voor een broodje wordt gezorgd.

Kijk op de website voor tijd en locatie.
MAAK Kogerveldwijk
 
 
Klimaatverandering in Kogerveldwijk
Ons klimaat verandert. Zware buien komen vaker voor, er zijn langere periodes van droogte en de temperaturen stijgen. Het KNMI onderzocht voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeente Amsterdam de klimaatverandering op een aantal plekken in de metropoolregio Amsterdam.

Een paar feiten en cijfers uit het onderzoek:
  • Sinds 1950 steeg de gemiddelde temperatuur met 1,6 °C.
  • Het aantal zomerse dagen (25 °C of warmer) is sinds 1950 meer dan verdubbeld. Van 9 dagen naar 20 dagen.
  • Een stijging tot 40 zomerse dagen wordt verwacht in 2085.
  • De hoeveelheid neerslag nam sinds 1901 toe met 25 procent. Van 768 millimeter per jaar naar 933 millimeter per jaar.
Lees verder over dit nieuws >>

Benieuwd wat de effecten specifiek voor de Kogerveldwijk betekenen? De gemeente brengt die nu in kaart. Binnenkort leggen we onze bevindingen aan u voor.
MAAK Kogerveldwijk Nieuws
 
 
Over MAAK.Zaanstad
Deze nieuwsbrief voor de Kogerveldwijk komt voort uit het programma MAAK.Zaanstad. Dat heeft tot doel om samen met inwoners, organisaties, sportverenigingen en bedrijven te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Op de hoogte blijven? Of zelf informatie over jouw plannen voor de wijk delen? Er is ook een Facebook-groep voor de Kogerveldwijk.
Ga naar MAAK.Zaanstad
Zaanstad