Over windenergie in Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Spelregels voor het Zaanse zoekgebied voor windenergie Lees online
Nieuwsmailing windenergie 
4 april 2024
Beste betrokkene bij het Zaans zoekgebied windenergie,

In 2023 is gemeente Zaanstad begonnen met het uitwerken van spelregels voor het Zaanse zoekgebied voor windenergie. De concept spelregels zijn vrijgegeven en door iedereen te lezen. In deze nieuwsmailing vindt u meer informatie over de concept spelregels en hoe het vervolgproces eruitziet.

Waarom spelregels?
Het staat nog niet vast of er langs het Noordzeekanaal nieuwe windturbines komen. Maar de gemeente wil wel bekijken onder welke voorwaarden ze er zouden kunnen komen. Windenergie kan voor Zaanstad een oplossing zijn om zelf schone energie op te wekken. Zo zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, vermindert onze bijdrage aan opwarming van de aarde en verlagen we de Zaanse CO2-uitstoot. Daarnaast zijn er verschillende ondernemers in het zoekgebied die graag windturbines willen bouwen om over voldoende (duurzame) stroom te kunnen beschikken. Daarom stellen we spelregels op voor windenergie. De spelregels zijn aanvullend op landelijke en provinciale wet- en regelgeving. 

Concept spelregels
Gemeente Zaanstad heeft verschillende onderzoeken laten uitvoeren naar de kansrijke plekken binnen het zoekgebied. Ook de effecten op hoofdlijnen zijn onderzocht, als er op deze plekken windturbines zouden komen. Deze resultaten van de onderzoeken zijn besproken met de klankbordgroep en gedeeld in het webinar op 6 november. Hier heeft u ook op kunnen reageren. Aan de hand van de onderzoeksresultaten en de reacties heeft de gemeente de concept spelregels opgesteld. Op basis van alle informatie stelt het college voor in de gebieden D, F, G en H mee te denken en mee te werken aan plannen voor windenergie.

Als er een initiatief voor deze plekken wordt ingediend, dan gelden – naast de landelijke en provinciale regels - ook gemeentelijke spelregels. De concept spelregels kunt u hier vinden: Concept spelregels Zaans zoekgebied windenergie Zaanstad - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

Vervolgproces concept spelregels
Over de concept spelregels brengt de klankbordgroep een advies uit aan de gemeenteraad(scommissie). Dit advies hoeft niet unaniem te zijn. Een unaniem advies is ook lastig, omdat de deelnemers verschillende belangen hebben. Dit advies lichten de klankbordgroepleden toe aan de raad tijdens een fietstocht door het zoekgebied. Ook aan de gemeenteraad(scommissie) wordt om een advies gevraagd. De concept spelregels worden besproken op 23 mei 2024 in het Zaanstad Beraad. Het is mogelijk om deze vergadering bij te wonen, online live te volgen en terug te kijken. De agenda met livestream wordt gepubliceerd op het Raadsinformatie Systeem. Tijdens het beraad is er de mogelijkheid om in te spreken. Als u wilt inspreken moet u dat vooraf laten weten aan de raadsgriffie door een mail te sturen aan raadsgriffie@zaanstad.nl. Dit kan tot uiterlijk de avond waarop het onderwerp op de agenda staat. Meer informatie over inspreken vindt u via de volgende link: Participatie - Gemeenteraad Zaanstad

Ontwerp spelregels voor de zomer ter inzage
De gemeente verwerkt de adviezen van de klankbordgroep en de gemeenteraad voordat de ontwerp spelregels voor iedereen ter inzage worden gelegd. Dat is naar verwachting in juni 2024. Op de ontwerp spelregels kunt u reageren door een reactie (een zienswijze) in te dienen. Hiervoor heeft u zes weken de tijd. In deze periode zal de gemeente een spreekuur organiseren om vragen te beantwoorden over de ontwerp spelregels en een toelichting te geven hoe u een zienswijze kan indienen.

Definitieve spelregels na de zomer
Wanneer de periode van terinzagelegging is afgelopen, zal de gemeente de zienswijzen beantwoorden. Als de zienswijzen daar aanleiding voor geven, worden de ontwerp spelregels er op aangepast. U ontvangt een reactie op uw zienswijze. Daarin staat wat er wel of niet is overgenomen en waarom. De definitieve spelregels worden na de zomer aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad besluit dan of ze de spelregels op deze manier willen vaststellen. 

Meer weten over het Zaanse zoekgebied windenergie? 
Op de webpagina kunt u meer informatie vinden over het Zaanse zoekgebied. Onder andere kunt u hier het webinar terugkijken, de verslagen van de klankbordgroep teruglezen of de presentaties bekijken. 

Met vriendelijke groet,

Team Duurzaamheid
Gemeente Zaanstad
Meer over windenergie in Zaanstad
Zaanstad