Nieuwsbrief MAAK.Centrum Oost Lees online
Denk mee over de toekomst van Centrum Oost in 2040
Verder: kinderen dromen en
eindvonnis geschil Wilhelminasluis
13 juli 2018
Loop tussen 19 juli en 23 juli binnen op de Peperstraat
      
Vanaf 19 juli kunt u uw mening geven over het concept gebiedsperspectief van Centrum Oost. Hierin staat aan de hand van negen gebieden en thema's beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Hoe groen is het? Waar zijn de auto’s en fietsers? Hoe is wonen gemixt met detailhandel? U bent van harte welkom om uw reactie te geven en vragen te stellen tijdens één van de inloopmomenten op de Peperstraat 134A.

 • Donderdag 19 juli, 16:00 – 22:00 uur
 • Vrijdag 20 juli, 10:00 – 16:00 uur
 • Zaterdag 21 juli, 10:00 – 16:00 uur
 • Maandag 23 juli, 09:00 – 11:00 uur
 • Maandag 23 juli ,16:00 – 22:00 uur
Meer weten
 
 
Gebieden en Thema's

De reacties op de vorige versie van het gebiedsperspectief hebben we gebruikt om het perspectief aan te vullen en hiervan een nieuwe (concept)versie te maken. In deze conceptversie hebben we Centrum Oost ingedeeld in onder meer de volgende deelgebieden en thema's.

 1. Het Waterfront en de Prins Hendrikkade
 2. De Burcht
 3. Zuiddijk
 4. Touwslagersstraat en omgeving
 5. De Peperstraat
 6. Klauwershoek, historisch centrum van de stad
 7. Wonen
 8. Bereikbaarheid
 9. Energie en Klimaat
Meer weten over de thema's
Online reageren
Lukt het u niet naar één van de inloopmomenten te komen, maar wilt u wel uw reactie op het concept-gebiedsperspectief geven? Dan kunt u van 19 juli tot en met 27 juli online reageren via Praat mee. Dat is het online participatieplatform van de gemeente Zaanstad. Het gehele concept-gebiedsperspectief staat vanaf 19 juli op de website.
Naar Praat mee
Wat gebeurt er met uw bijdrage?
De reacties die we ontvangen, gebruiken we om het gebiedsperspectief verder af te maken. Na de zomer wordt deze aan het gemeentebestuur voorgelegd. Daarbij zit ook een samenvatting van de reacties en uitleg wat er met de reacties is gedaan.
Meer weten
Studenten doen onderzoek naar veiligheidsgevoel
Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in Centrum Oost. Zij hebben zich gericht op vier groepen: jongeren tot 25 jaar, ondernemers, ouderen (65+) en gezinnen. De verschillende doelgroepen gaven aan dat als zij zich onveilig voelen, dat het vaakst in de avonduren is. Dit komt volgens de bewoners en ondernemers doordat er niet genoeg straatverlichting is en doordat zij mensen op straat tegenkomen waarvan zij niet weten wat hun intentie is.
Meer weten
 
 
Kinderen dromen over de toekomst
Vliegende auto’s, goede, veilige en minder saaie speelplekken en meer afwisseling in de huizen: daar moet de gemeente op letten bij de ontwikkeling van Zaanstad. Tenminste, als het aan de leerlingen van basisschool Herman Gorter ligt. De wijkmanager en de procesmanager van Centrum Oost, Ruut Willems en Eef Franke, brachten een bezoekje aan de basisschool om de leerlingen te vragen naar hun dromen over de toekomst van de stad.
Bekijk de dromen
 
 
Eindvonnis geschil Wilhelminasluis
De Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) heeft uitspraak gedaan over het geschil tussen de provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Heijmans over de Wilhelminasluis in Zaandam. Op de websites van beide partijen staat dat zij snel weer in gesprek willen over de sluis.
Meer weten
 
 
Over MAAK.Zaanstad
Deze nieuwsbrief voor Centrum Oost komt voort uit het programma MAAK.Zaanstad. Dat heeft tot doel om samen met inwoners, organisaties, sportverenigingen en bedrijven te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Op de hoogte blijven? Of zelf informatie over jouw plannen voor de wijk delen? Er is ook een Facebook-groep voor Centrum Oost.
Lees meer over MAAK.Zaanstad
 
Zaanstad