Onderwerp:  the quick brown fox jumps over a lazy dog. Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van december
24 december 2019
nieuw zaans klimaat: Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor onze toekomst. Een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt. Met deze maandelijke nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de vorderingen voor het Zaans klimaatakkoord, initiatieven in de stad, acties van de gemeente en duurzame tips.
 
 
 
Lancering Zaans klimaatakkoord 1.0
125 Zaanse intiatievem
Het Zaans Klimaatakkoord is woensdag 11 december gelanceerd. Alle klimaattafels kwamen hiervoor bijeen. Met ruim 120 mensen was er een fantastische opkomst. Sanna Munnikendam lanceerde het akkoord, wat bestaat uit 125 initiatieven in de stad. Deelnemers konden in verschillende rondes in gesprek met bedrijven, leerlingen van het St Michael College en zich laten informeren en enthousiasmeren bij pitchtafels. In 2020 werken we verder aan het klimaatakkoord 2.0. Hiermee gaan we samen met de stad het netwerk verstevigen, initiatieven verder uitwerken, ideeën concreet maken en het netwerk verstevigen.
Bekijk de initiatievenkaarten
 
 
Hoe maakt u uw tuin of balkon biodiverser?
Martin Kruidenberg uit westzaan laat het u zien!
Dieren zoals insecten zoeken het hele jaar door naar lekkere plekjes met voedsel. Maar hoe vergroen je je tuin in de winter? Martin Kruidenberg uit Westzaan is imker en heeft een biodiverse tuin. In een filmpje laat hij zien wat hij allemaal aan zijn tuin heeft gedaan. En hoe die aanpassingen bijdragen aan de natuur. Met de juiste planten, een beetje hout en wat water kunt u zelfs een klein tuintje of balkon biodivers maken! In de video ziet u meer van Martins tips.
Bekijk de video
 
 
Kerstbomenbos in de Rosmolenwijk
doneer ook uw boom!
Heeft u een kerstboom staan met een goede kluit? Als u deze na Kerstmis doneert, krijgt uw boom een tweede leven in het kerstbomenbos in de Rosmolenwijk. Meer bomen zuiveren de lucht en bieden beschutting en voedsel voor vogels en insecten. Op 9 januari is er een feestelijke bijeenkomst. Vrijwilligers gaan dan de kerstbomen in het bos planten. U hoeft niet zelf met de boom te sjouwen. Wij komen die graag bij u ophalen.
Meer over het kerstbomenbos
 
 
Energiebespaartip:  gebruik radiotorfolie
wat kan ik zelf doen?
Wist u dat veel warmte van de radiator direct bij de muur verloren gaat? Een radiator straalt aan twee kanten warmte uit. Aan de ene kant de woonkamer in, en aan de andere zijde tegen de binnenkant van de muur. Veel warmte verdwijnt hierdoor in de massa van de muur. Met radioatorfolie kunt u dit voorkomen. Hiermee bespaart u veel energiekosten. Binnen 1 tot 2 jaar heeft u de investering al terugverdiend! (Beeld: iStock)
Lees meer op duurzaambouwloket.nl
 
 
Van klokhuis tot groen gas
afval scheiden tijdens kerst
December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Bij het koken ontstaat afval, zoals schillen, visgraten en klokhuizen. Als u dit in de bak voor gft-afval gooit, wordt er groen gas en compost van gemaakt. Een gezin heeft zo'n 160 kilo gft per jaar. De helft daarvan wordt goed gescheiden. Met de feestdagen staat u misschien iets meer in de keuken. Een goed moment om vanaf nu ál uw snij- en etensresten in de gft-bak te doen!
Meer weten
 
 
Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!
afval scheiden tijdens oud en nieuw
Gaat u zelf oliebollen of appelflappen bakken met oud en nieuw? Frituurvet en bakolie kunt u gescheiden inleveren. Giet het vet of de olie terug in een fles of pot. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar naar een gele bak bij de supermarkt. Of naar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. En van die 8 kilo kunt u nu 180 kilometer rijden!
Meer weten
Kent u iemand voor wie deze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur 'm door!
 
Zaanstad