Onderwerp: Nieuwe klimaattafels, interview over Stappensubsidie, gratis toegang tot documentaire en meer... Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van februari
18 februari 2020
nieuw zaans klimaat: Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor onze toekomst. Een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt. Met deze maandelijke nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de vorderingen voor het Zaans klimaatakkoord, initiatieven in de stad, acties van de gemeente en duurzame tips.
 
 
 
Verder werken aan klimaatakkoord: Klimaattafels in maart en april
initiatieven verder uitwerken
In 2020 werken we verder aan een klimaatneutraal en circulair Zaanstad.  In maart en april zijn er weer nieuwe klimaattafels. Tijdens deze tafels kijken we verder naar opschaling en samenwerking van de duurzame initiatieven in Zaanstad. Ook als u niet bij de eerste klimaattafels bent geweest, bent u van harte welkom.
Aanmelden voor de klimaattafels
 
 
Regionale Energie Strategie Zaanstreek Waterland
Duurzaam energie opwekken
Eén van maatregelen uit het Klimaatakkoord is dat we met fossiele energie gaan stoppen en volledig overgaan op duurzame stroom en warmte. Als we dat landelijk in 2050 (voor Zaanstad in 2040)willen bereiken moeten we veel duurzame energie opwekken. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden heeft de rijksoverheid gemeentes en provincies de opdracht gegeven om per regio een energiestrategie te schrijven.
Lees meer over de RES
 
 
Duurzaam ondernemen met De Koffiezaak
subtitel: optioneel lorum ipsum el cognito il
Hoe kun je als ondernemer verduurzamen? De Koffiezaak laat zien hoe je een duurzaam product laat produceren en verkoopt. Maar ook hoe je in de zaak zelf kunt verduurzamen. Van biologische producten tot gerecyclede meubels die bijdragen aan een circulaire stad.
Bekijk de video
 
 
CO₂ Café voor ondernemers op 10 maart
ontvang een gratis energiescan t.w.v. €350,-
Bent u ondernemer en wilt u net als De Koffiezaak uit het filmpje hiernaast verduurzamen? Meld u aan voor het CO₂ Café op dinsdag 10 maart a.s. in Wormerveer. En ontvang een gratis energiescan t.w.v. €350,-. Hiermee ziet u waar u in uw bedrijf energie kunt besparen. Ook krijgt u een jaar lang gratis begeleiding en advies. Het CO₂ Café is bij Floris Groep, Vlasblomweg 2020 in Wormerveer, van 16.30 tot 18.00 uur. 
Meer weten
 
 
Subsidie voor biodiversiteitprojecten
vraag vóór 2 maart aan!
Heeft u een idee om Zaanstad groener en biodiverser te maken? Voor uw initiatief kunt u nu subsidie aanvragen bij De Provincie Noord-Holland. Dien vóór maandag 2 maart a.s. uw aanvraag in! Een aanvraag moet bijdragen aan de biodiversiteit en soortenbescherming. Zoals vrijwilligerswerk in soorten-, natuur-, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of -inrichting.
Groenfonds voor vrijwilligersprojecten
 
 
Slim hout stoken: 7 tips
voor een Schonere lucht
Iedereen kan en mag een hout stoken. De gemeente Zaanstad heeft hier geen beleid voor. Maar we willen wel leven in een schone en gezonde stad. Daarom 7 tips om zo schoon mogelijk te stoken. Hout stoken is gezellig, maar kan fijnstof in de lucht brengen. En dat is slecht voor de gezondheid. Op koude dagen zorgt hout stoken voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. En als uw houtkachel 1 uur brandt, zorgt dat voor 5 keer meer fijnstof dan 1 uur autorijden in de stad.
Lees 7 tips over schoon hout stoken
 
 
Funderingsherstel met Stappensubsidie
Anke: 'De stappensubsidie is een fijne hulp'
De Stappensubsidie Woningverduurzaming dekt dertig verschillende maatregelen die je kan treffen aan je woning om beter met energie en warmte om te gaan. Ook een aantal maatregelen die vaak standaard zijn bij funderingsherstel. Sinds afgelopen najaar kunnen Zaanse woningeigenaren hier gebruik van maken. Anke Schoemaker begon deze winter aan de verbouwing van haar huis in Krommenie. ‘De subsidie is geen redding, maar wel een heel fijne hulp.’
Lees het hele interview
 
 
Documentaire: In de ban van het bos
gratis toegang
Gaan we nog wel goed om met de bomen in onze omgeving? In een verdichtend Zaanstad eisen ook speelvoorzieningen, woningen en parkeerplaatsen de schaarse ruimte op. Op de nationale Boomfeestdag 2020, woensdag 18 maart 2020, presenteren gemeente Zaanstad en Filmtheater De Fabriek de documentaire In de ban van het bos. Een  eerbetoon aan de intelligentie van de oerbossen en een oproep tot de herwaardering van bomen in tijden van klimaatverandering.
Meer over de aanvang van de film
Kent u iemand voor wie deze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur 'm door!
 
Zaanstad
 

 
...