Onderwerp:  Klimaattafels uitgesteld, duurzaam vervoer en meer Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van maart
17 maart 2020
nieuw zaans klimaat: Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor onze toekomst. Een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt. Met deze maandelijke nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de vorderingen voor het Zaans klimaatakkoord, initiatieven in de stad, acties van de gemeente en duurzame tips.
 
 
 
Klimaattafels uitgesteld
maatregelen coronavirus
De Klimaattafel Bedrijven op woensdag 25 maart a.s. is uitgesteld. Net als de Klimaattafel Maatschappelijke organisaties die op maandag 16 maart zou zijn en de Klimaattafel Wonen. Dit is om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zodra er meer bekend is, informeren wij u onder andere via nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl, Twitter @NZKlimaat en deze nieuwsbrief. De voorbereidingen voor het Zaans Klimaatakkoord 2.0 gaan gewoon door. Heeft u ideeën of suggesties? Mail ons dan via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
We wensen u een goede gezondheid toe.
Meer over de Klimaattafels
 
 
Overlast door rook bij biomassacentrale
geen gevolgen voor gezondheid
Donderdagmiddag 27 februari kwamen er flinke rookwolken uit de biomassacentrale, die in een testfase is. Dit kwam door technische problemen met een van de ketels. Handhavers van de gemeente en de omgevingsdienst kwamen naar de centrale. De storing was snel verholpen maar in verband met de rookontwikkeling is toch besloten de centrale stil te leggen. Het inademen van rook is nooit gezond. Maar de GGD verwacht geen blijvende gevolgen van deze rook voor de gezondheid van de omwonenden. 
Meer over de biomassacentrale
 
 
Duurzaamheidsenquête
onderweg met Tjeerd, frank en frank
De meeste Zaankanters zijn zich bewust van klimaatveranderingen. Van hen denkt 84% daarbij vooral aan de opwarming van de aarde, 76% aan de zeespiegelstijging en 67% meent dat de mens invloed heeft op het klimaat. Inwoners zijn kritisch over de klimaatdoelen van de gemeente. Halen we die wel op tijd? Het ‘eigen’ duurzame gedrag beoordelen zij positiever. Dit blijkt uit een onderzoek naar de opinie van Zaanse inwoners over duurzaamheid. Zaankanters nemen vooral maatregelen in en om hun huis: isolatie, een zuinige Hr-ketel en minder tegels in de tuin. Ook laat 53% vaker de auto staan, eet 51% minder vlees en maakt 49% minder vliegreizen. 
Meer over de duurzaamheidsenquête
 
 
Duurzaam vervoer
onderweg met Tjeerd, frank en frank
Volgens het opinieonderzoek over duurzaamheid in Zaanstad, laat 53% van de Zaankanters vaker de auto staat. Dit geldt ook voor Tjeerd. Hij is graag buiten en gaat bijna overal naartoe op de fiets. 'Je bent lekker in beweging en ik vind het een heel fijn idee dat ik niet in een auto hoef te zitten die uitlaatgassen uitbraakt.' Frank en Frank blijven liever autorijden, maar dan wel elektrisch. 'Elektrisch autorijden biedt gemak. En eigenlijk vinden we het ook gewoon leuk. Een elektrische auto is net een soort gadget op wielen.' Kiest u ook steeds vaker voor duurzamer vervoer?
Bekijk het filmpje
 
 
Zaanstad krijgt 18 bushokjes met groen dak
en een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie
18 bushokjes in Zaanstad krijgen een groen dak. Het gaat om bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg. Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van de daken. Later kijkt de gemeente of meer bushokjes een groen dak kunnen krijgen. Groene daken is een van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken. Daarmee draagt Zaanstad bij aan de ambitie om een klimaatadaptieve stad te worden. Eind dit jaar komt er ook een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.Daarin staat hoe Zaanstad zich gaat aanpassen aan het nieuwe klimaat.
Meer over de proef
 
 
Hoe vergroen ik mijn tuin?
7 tips
Blijft u de komende weken ook zo veel mogelijk thuis, maar wilt u toch een luchtje scheppen? Een mooie kans om aan het werk te gaan in uw tuin of uw balkon. En met deze tips maakt u uw tuin of balkon niet alleen groener en duurzamer! Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Zo houden bomen en planten bijvoorbeeld water vast en werkt groen als een soort buffer bij regenbuien. Ook geven planten een verkoelend effect, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders en bijen.
Lees de tips
Wist u dat Nieuw Zaans Klimaat ook actief is op Twitter? Volg ons via @NZKlimaat en blijf dagelijks op de hoogte van het laatste duurzame nieuws in Zaanstad!
 
Zaanstad
 

 
...