Onderwerp:  Verder met het Zaans Klimaatakkoord, Duurzaan Award 2020 en tips voor duurzame klusjes in huis. Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van april
21 april 2020
nieuw zaans klimaat: Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor onze toekomst. Een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt. Met deze maandelijke nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de vorderingen voor het Zaans klimaatakkoord, initiatieven in de stad, acties van de gemeente en duurzame tips.
 
 
 
Verder met het Zaans Klimaatakkoord
online alternatief
Dit jaar gaan we aan de slag om te kijken hoe we lopende initiatieven kunnen versterken en de samenwerking kunnen verbeteren om nog meer impact te kunnen maken. Vanaf half maart zouden er weer nieuwe klimaattafels zijn. Door de coronamaatregelen zijn alle geplande tafels in maart en april helaas geannuleerd. Momenteel werken we aan een (online) alternatief om kansrijke initiatieven verder uit te werken en duurzame partijen te blijven verbinden.
Lees meer over hoe we verder gaan met het Zaans Klimaatakkoord
 
 
Duurzaan Award 2020
MEld u aan bij de Green Business Club
Ieder jaar wordt er een Duurzaan Award uitgereikt. Deze prijs is voor een Zaans bedrijf of instelling dat hard werkt om bij te dragen aan een duurzaam Zaanstad. Bedrijven of instellingen die bijvoorbeeld haar CO2-uitstoot of afvalstromen flink hebben verminderd, zonnepanelen hebben aangeschaft, of een boost hebben gegeven aan de biodiversiteit in Zaanstad, kunnen zich opgeven om de Award te winnen. Hiervoor kunnen zij zichzelf aanmelden bij de Green Business Club.
Aanmelden Duurzaan Award 2020
 
 
Voedselbos Krommenie
natuurlijk eten en leren over de natuur
In Krommenie is afgelopen maart een voedselbos geplant. Deze is aangelegd in de Rosarium Voedseltuin, een buurtmoestuin die al jaren wordt gerund door een aantal buurtbewoners. Een plek voor eten én ontmoeting. Het voedselbos is een uitbreiding hiervan. Jong en oud kan straks van de gewassen eten en leren over de eetbare natuur in hun omgeving. In de toekomst zal het voedselos groeien. Ook is het de bedoeling om er diverse activiteiten te organiseren. Zoals workshops over vlinders, een fotosafari en een verhalenfestival.
Meer over het voedselbos
 
 
Vergroenen in Zaanstad
Hoe doen we dat?
Satellietfoto's van Zaanstad laten zien dat tussen 2003 en 2016 bijna 20% van het stedelijk groen verloren ging. Terwijl klimaatverandering juist om meer groen vraagt. De schaduw van bomen en het verdampen van vocht zorgen voor verkoeling op warme zomerdagen. Groenstroken werken als bufferzones om grote hoeveelheden neerslag op te vangen. Robert Koelemeijer (Plan Bureau voor de Leefomgeving) en Mendel Giezen (Universiteit van Amsterdam) beschrijven diverse mogelijkheden om Zaanstad te vergroenen.
Lees het artikel op romagazine.nl
 
 
Klusjes in huis
Wat kunt u zelf doen?
De komende weken blijven mensen zoveel mogelijk thuis vanwege de coronamaatregelen. Misschien heeft u daarom meer tijd over. Voor bijvoorbeeld het opknappen én verduurzamen van uw huis. Daarom vijf kleine maatregelen die u eenvoudig in uw huis kunt nemen om energie te besparen. Zo knapt u uw huis op en draagt u tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu. Denk aan LED-verlichting, radiatorfolie, naad- en kierdichting en een waterbesparende douchekop.
Tips voor kleine energiebesparende maatregelen in huis
 
 
Drukte afvalbrengstation
stel uw bezoek uit
Klussen levert meestal afval op. Omdat op dit moment veel mensen thuis zitten, ziet HVC een flinke toename in huisafval. Ook bij de afvalbrengstations is het erg druk. HVC vraagt u daarom uw bezoek aan het afvalbrengstation uit te stellen als dat mogelijk is. Misschien heeft u nog een berghok of een schuur waar u tijdelijk uw spullen kunt opslaan. En HVC raadt u aan om al uw afval te verzamelen. Wacht tot u meer hebt om in één keer weg te gooien. Dat scheelt u ritjes en meerdere keren lang wachten.
Lees meer over de maatregelen van HVC bij het afvalbrengstation
Kent u iemand voor wie deze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur 'm door!
 
Zaanstad
 

 
...