Onderwerp:  Duurzaam nieuws mei 2020 Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws mei 2020
19 mei 2020
Nieuw Zaans Klimaat: Het laatste nieuws over o.a. biomassa, Zaans groen, zon en windplannen en de CO2-impact van Zaanse initiatieven. Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor een toekomstbestendige stad. Met elkaar bouwen we aan een klimaatneutrale en circulaire stad zonder afval. We creëren een gezonde leefomgeving, waarin de biodiversiteit herstelt en een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat. Met deze maandelijkse nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Zaans Klimaatakkoord, de vele initiatieven in de stad en het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Heeft u een idee of initiatief? Mail ons via  nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Impact van duurzame Zaanse initiatieven
bekijk het rapport met de doorrekeningen
De deelnemers van de eerste klimaattafelbijeenkomsten in 2019 gaven aan van welke initiatieven zij meer inzicht wilden krijgen van de mogelijke impact hiervan. Van een selectie hiervan is nu een inschatting gemaakt van de potentiële CO2-reductie. En van de relatieve bijdrage aan de circulaire economie en een gezonde leefomgeving. De bedoeling was dit te laten zien tijdens de klimaattafel dit voorjaar. Omdat deze niet doorgaan vanwege het coronavirus delen we de resultaten graag met u via deze weg. 
Bekijk het rapport met de doorrekeningen van de initiatieven
 
 
Hulp en advies bij het verduurzamen van uw huis
bekijk de subsidieregelingen 
Bent u aan het klussen en wilt u uw huis verduurzamen? De gemeente en het Rijk bieden diverse subsidieregelingen. Zo kunt u voordeliger uw huis isoleren en bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. En met de Zaanse Stappensubsidie kunt u een subsidie aanvragen voor vloerverwarming en schuimbeton in combinatie met funderingsherstel. Ook bij het Duurzaam Bouwloket kunt u terecht voor hulp en advies over de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen.
Hulp en advies 
 
 
Doe mee met meer groen in Zaanstad
initiatief de groene cirkel
De Groene Cirkel is een initiatief voor meer groen in Zaanstad. Inwoners krijgen materialen om zaailingen of stekken van lokale bomen en struiken op te kweken in de tuin, volkstuin of op het balkon. Organisaties kunnen grond beschikbaar stellen waar groen voor langere tijd mag groeien. Elk najaar en/of vroege voorjaar wordt het gekweekte groen geplant als kleine bosjes of stroken groen. Zo draagt de Groene Cirkel bij aan klimaatdoelen, biodiversiteit en raken inwoners en bedrijven meer betrokken bij groen. Ook meedoen? Inwoners en grondeigenaren kunnen zich aanmelden via mail zaansgroenecirkel@gmail.com
Meer over De Groene Cirkel
 
 
Digitale bijeenkomst over de RES
woensdagavond 20 mei
De regio Noord-Holland Zuid heeft op 22 april het concept van de Regionale Energiestrategie (RES) gepresenteerd. Dit concept bevat de plannen van de regio voor het opwekken van duurzame energie. De RES bevat concrete zoeklocaties voor wind- en zon op land. Regelmatig zijn er bijeenkomsten in de regio over de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid. Zo kunt u woensdag 20 mei in gesprek gaan met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland over deze plannen voor de regio Zaanstreek-Waterland. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom, vanaf 19.00 tot 21.00.
Meer over de RES en de digitale bijeenkomst
 
 
Bekijk de groene tuin van imker Martin Kruidenberg
Met tips voor hoe u uw tuin kunt vergroenen!
Eerder gaven we u al 7 tips om uw tuin of balkon groener en milieuvriendelijker te maken. Maar welke planten zijn het beste om aan te schaffen voor de bijen en insecten? Martin Kruidenberg uit Westzaan is imker en heeft een biodiverse tuin. In de video geeft hij een rondleiding in zijn tuin en legt hij uit hoe iedereen kan bijdragen aan de biodiversiteit in Zaanstad. Van klokjesbloemen en sedumplanten, plekjes met water tot zelf een insectenhotel maken. Ook met een kleine tuin of balkon!
Bekijk het filmpje
 
 
Gedeelde feiten en opvattingen over biomassa
Rapport over de mogelijkheden van biomassa
Voor biomassa lijkt in een klimaatneutrale omgeving een belangrijke rol weggelegd. Tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van (grootschalige) productie en het gebruik van verschillende soorten biomassa voor energie, chemie en materiaaltoepassingen. Ook het Zaanse warmtenet gaat gebruik maken van biomassa. In een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving staat een overzicht van de beschikbaarheid en mogelijkheden om duurzame biomassa toe te passen. Meer over de Zaanse biomassacentrale vindt u op www.warmtenet.zaanstad.nl.
Lees het rapport over de mogelijkheden van biomassa
Zaanstad
 

 
...