Onderwerp:  Groene bushokjes, zonnepanelen op huurwoningen en gratis webinar over Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Laatste duurzame nieuws van juni
16 juni 2020
nieuw zaans klimaat: Ondanks corona zet de verduurzaming van Zaanstad door. Van een digitale bijeenkomst over een nieuwe energiestrategie tot aan de nieuwe groene sedumdaken op onze bushokjes. Ook gaven jullie al waardevolle input voor de route naar het Nieuw Zaans Klimaat. Zo gaf iemand ons mee “Nu er zoveel ineens mogelijk blijkt bij een gezondheidsrisico, moet een dergelijke inzet ook mogelijk zijn bij de klimaatcrisis die voor nog ergere crises kan zorgen.” Dus laten we vooral doorpakken! Ook input geven? Dat kan nog steeds! 
 
 
 
Webinar over de Zaanse energietransitie
maandag 29 juni
We gaan van het gas af en zijn daarom op zoek naar alternatieve energiebronnen. Maar hoe doen we dat in Zaanstad? Waar gaan we onze energie vandaan halen? Waar kunnen we windturbines plaatsen of grote oppervlaktes aan zonnepanelen om elektriciteit op te wekken? Welke alternatieven zijn er voor gas, en wanneer kunnen we daar op over gaan? Tijdens het webinar op 29 juni gaan we hierover met u in gesprek. We praten u bij over waar in Zaanstad kansen liggen en waar risico’s. Tijdens deze online bijeenkomst kunt u ook vragen stellen die we ter plekke beantwoorden.
Aanmelden voor de webinar
 
 
Duurzame en lokale energie via WeSpark
voor en door Zaankanters
WeSpark is een lokale energiecoöperatie die energie lokaal én 100% duurzaam opwekt.  WeSpark is als pilot-project onderdeel van EMPOWER2.0; een Europees samenwerkingsproject onder leiding van de Gemeente Zaanstad, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het Interreg North Sea Region (NSR) programma van de Europese Unie. Zaanstad werkt in het project samen met 13 publieke en private partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het doel is om in zogenaamde living labs meer inzicht te krijgen in het vergroten van lokaal eigenaarschap in de energietransitie.
Meer over WeSpark
 
 
Programma Gezonde Leefomgeving
subsidie van provincie Noord-holland
De provincie Noord-Holland trekt voor het Programma Gezonde Leefomgeving € 13,2 miljoen uit. Voor gezondheidsonderzoeken, de monitoring van de omgevingskwaliteit, het project Hollandse Luchten en actuele ontwikkelingen. Het grootste deel, € 7,5 miljoen, komt vanaf dit najaar beschikbaar voor initiatieven van derden. Het kan daarbij gaan om een bijdrage aan extra maatregelen die een bedrijf neemt om overlast voor de omgeving te verminderen. Of om een bijdrage aan de inhuur van experts die gemeenten helpen ruimtelijke plannen te maken die een gezonde leefstijl als uitgangspunt hebben. De provincie publiceert de voorwaarden voor deze regeling dit najaar.
Het volledige Programma Gezonde Leefomgeving
 
 
'Klimaatverandering vraagt om mindchange'
Livecast door Thomas Rau in MRA University
We moeten toe naar een ander systeem, waar macht en verantwoordelijkheid weer aan elkaar gekoppeld zijn. Dat was de boodschap in het webinar van MRA University op dinsdag 2 juni. Alleen zo kunnen we toewerken naar een circulaire en klimaatneutrale economie. 'De coronacrisis laat zien dat we snel kunnen veranderen. Dat is ongelofelijk hoopvol. Maar het is geen garantie dat we na de crisis een betere of een slechtere wereld bouwen’, zei gastspreker Thomas Rau, architect, oprichter van Madaster en vooraanstaand denker over de circulaire economie. Een echt duurzaam herstel vraagt om een ‘mindchange’.
Bekijk de webinar terug
 
 
18 groene daken op bushokjes langs de Zaan
sedumdaken voor een groenere leefomgeving
Achttien bushokjes langs de westkant van de Zaan kregen eind mei een groen dak. Wethouders Wessel Breunesse (op de foto) en Gerard Slegers legden de eerste cassette met sedumplantjes op het dak van de bushalte aan de Westzijde ter hoogte van de Gedempte Gracht. 'De sedumdaken halen fijnstog uit de lucht, zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen en geven verkoeling. En ze helpen bij extreme buien om het water langer vast te houden, zodat het riool het water beter kan verwerken', aldus de wethouders. 
Meer over groene sedumdaken
 
 
Slim zuinig met water
6 tips
Veel regentonnen zaten afgelopen dagen helemaal vol. Toch is het neerslagtekort - als indicator voor droogte - momenteel hoger dan het recordjaar 1976. Met naar verwachting opnieuw een droge warme zomer voor de boeg is het handig om te weten hoe u slim en zuinig met kraanwater kunt omgaan. En als het 's zomers regent, zijn de buien vaak hevig maar kort. Met een regenton kunt u een deel van dit regenwater opvangen. Dit regenwater kunt u op de droge dagen weer gebruiken voor uw planten. Dat is beter dan kraanwater, want regenwater bevat minder kalk!
Lees alle 6 tips
Zaanstad
 

 
...