Onderwerp:  Klimaattafels september, nieuwe initiatieven en interview over groene schoolpleinen Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Bouwen aan een duurzame stad
18 augustus 2020
Het duurzaamheidsteam van Zaanstad is hard bezig alle ontwikkelingen bijeen te brengen voor het Zaans Klimaatakkoord 2.0. In september organiseren we weer een nieuwe ronde online klimaattafels, u kunt zich nu aanmelden! Verder kunt u meedoen aan de collectieve inkoopactie voor isolatie en zonnepanelen én leest u een interview met basisschooldirecteur De Geer over het vergroenen van schoolpleinen. Heeft u een vraag of een idee dat bijdraagt aan ons Nieuw Zaans Klimaat? Mail ons via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Aanmelden klimaattafels in september 
verder werken aan klimaatakkoord 2.0
In september worden er weer drie online klimaattafels georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst is om iedereen mee te nemen in de laatste ontwikkelingen, inspiratie te bieden voor verduurzaming in Zaanstad en een gemeenschap op te bouwen waarin we samenwerken en van elkaar leren. Ook wordt de input gebruikt voor het maken van het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Er is een klimaattafel voor maatschappelijke organisaties, voor bedrijven en over wonen. Vanwege corona zijn alle bijeenkomsten online vormgegeven. 
Meer over de klimaattafels
 
 
Breng uw initiatief in het Klimaatakkoord
draag ook bij aan het Zaans Klimaatakkoord 2.o
We zijn weer druk bezig het Zaanse klimaatakkoord te laden met alle duurzame ontwikkelingen in de stad. Vorig jaar zijn meer dan 100 initiatieven opgegeven. Dit jaar worden die aangevuld met nieuwe initiatieven en alle Zaanse beleidsmaatregelen die de stad verduurzamen. Zo kan iedereen zien wat er allemaal al is en waar u aan kunt bijdragen. Stond uw initiatief er in 2019 nog niet bij? Kent u er een die niet mag ontbreken? Of heeft u een update over een bekend initiatief? Stuur ons een mail!
Stuur een mail met uw initiatief!
 
 
Voordelige actie voor isolatie, ventilatie en zonnepanelen
Inscrijven kan tot 31 oktober 2020
Zaanstad organiseert ook dit jaar weer een grootschalige inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Woningeigenaren kunnen voordelig investeren in ventilatie, zonnepanelen en isolerende maatregelen. Dit verlaagt uw energierekening en verhoogt uw wooncomfort. U kunt zich tot 31 oktober 2020 vrijblijvend inschrijven voor deze inkoopactie. Het gaat om de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas en het opnieuw inregelen van bepaalde cv-installaties (bijvoorbeeld waterzijdig). Het bouwjaar van de woning is bepalend voor het type maatregelen dat bij uw woning past.
Meer over de inkoopactie
 
 
8000 zonnepanelen voor gemeent Zaanstad
investeren in energiebesparende maatregelen
De gemeente Zaanstad start met een flexibele aanbesteding voor de levering en installatie van 8000 zonnepanelen. Het precieze aantal en de locaties zijn nog niet bekend. Naar verwachting worden de zonnepanelen in 2021 en in 2022 geplaatst. De gemeente heeft het afgelopen jaar 1,65 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. In achttien panden zijn investeringen gedaan. Het stadhuis en het pand van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in Zaandam hebben nu 700 zonnepanelen. Deze zijn goed voor het energieverbruik van 58 huishoudens.
Meer over verduurzamen gemeentelijke gebouwen
 
 
De natuur is een rijke leeromgeving
Interview met basisschooldirecteur De geer
Rennen, rekenen, verwonderen. De natuurspeelplaats van basisschool Het SchatRijk in Koog aan de Zaan is een eindeloos leslokaal, vindt directeur en natuurliefhebber Marc van de Geer. Ook het boomcadeau van gemeente Zaanstad afgelopen maart nam hij daarom met beide handen aan. Ook andere scholen kunnen dit najaar in aanmerking komen voor een gratis klimaatbestendige boom op hun schoolplein. Het SchatRijk heeft geen schoolplein maar een natuurspeelplaats. 'Het woord plein associeert al met een betegelde vlakte', zegt Van de Geer. 'Elk jaar voegen we er iets aan toe. Een waterspeelplaats, een amfitheater, een paddenpoel.'
Lees het volledige interview
 
 
Webinar mobiliteit
17 september
Op 17 september organiseert de Green Business Club de Webinarreeks Woon-werkverkeer. Hoe reizen uw medewerkers naar hun werk in de 1,5 meter economie? En welke rol neemt u hierin als werkgever? Green Business Club Zaanstreek en Stichting Breikers organiseren op 17 september een webinar hierover. Met als doel om werkgevers concrete handvatten bieden om bewuste beleidskeuzes te maken in de manier waarop medewerkers reizen. Wethouder mobiliteit Gerard Slegers doet het welkomstwoord. Een bedrijf zal vanuit eigen beleving en ervaringen spreken. Stichting Breikers gaat in op de huidige trends en ontwikkelingen binnen en buiten de Zaanstreek. .
Meer over de webinar mobiliteit
Zaanstad
 

 
...