Onderwerp:  Nieuwsbrief Nieuw Zaans Klimaat september 2020 Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzame nieuws van september
28 september 2020
Fantastisch hoe deze maand weer energieke gesprekken plaatsvinden op de Zaanse klimaattafels. Meer dan 50 deelnemers per tafel delen de laatste ontwikkelingen en bepalen vervolgstappen om op door te pakken. U kunt nog meedoen aan de klimaattafel wonen. De uitkomsten nemen we mee in het Zaans Klimaatakkoord 2.0. En er gebeurt nog meer! Lees hieronder over de tijdelijke verhoging van de Subsidie energiebesparing eigen huis, de KlimaatGesprekken voor inwoners en het Afval-lab in Zaanstad. En wist u dat de tijdelijke brug in West-Knollendam is genomineerd voor een duurzaamheidsprijs?

Heeft u een vraag of een idee dat bijdraagt aan ons Nieuw Zaans Klimaat? Mail ons via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Klimaatgesprekken
29 september en 7 oktober
Wilt u verduurzamen, maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Vanaf eind september start de zesdelige workshopreeks KlimaatGesprekken in Zaanstad. Tijdens de workshops komt u erachter hoe u zelf klimaatvriendelijkere keuzes kunt maken. Ook krijgt u handvatten hoe u het klimaatgesprek met uw omgeving aangaat. Humor, hoop en handelingsperspectief staan centraal. De eerste startdata zijn bekend: dinsdag 29 september en woensdag 7 oktober.
Meer informatie en aanmelden
 
 
Circulair bouwen
Dinsdag 29 september, 15.00 – 17.30
Cirkelstad organiseert met gemeente Zaanstad een community of practice bijeenkomst over circulair bouwen. Dit is om de samenwerking op te zoeken in de keten en bedoeld voor geïnteresseerde inwoners en organisaties. De bijeenkomst op dinsdag 29 september, van 15.00 uur tot 17.00 uur. Hiermee verkennen we hoe we een transformatie als in de Achtersluispolder kunnen benutten om meer circulair te bouwen in de Zaanstreek. Wilt u hier ook aan meewerken of er meer over weten?
Meer informatie en aanmelden
 
 
Verduurzamen woning aantrekkelijker
Tijdelijk meer subsidie
Goed nieuws voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die hun woning of pand willen verduurzamen. De Rijksoverheid heeft besloten om subsidiebedragen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) tijdelijk te verhogen. Ook is een tweede subsidieaanvraag mogelijk. Sinds 1 juni 2020 kunnen woningeigenaren en VvE’s tijdelijk meer subsidie krijgen. Om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet u uw aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen. Het gaat om een tijdelijke verhoging van 10% tot ongeveer 30% van de investeringskosten.
Meer over de subsidie
 
 
Fotowedstrijd: ontdek de eetbare natuur
Waar komt u eetbaar groen tegen?
Rosarium Vriendentuin in Krommenie organiseert een fotowedstrijd over de eetbare natuur. Met deze actie willen de buurtbewoners mensen bewust maken van het belang van (eetbaar) groen in de directe leefomgeving. Wat komt u aan groen tegen en is het ook eetbaar? Iedereen met een camera kan meedoen. Breng eetbare natuur in beeld en lever je foto in voor 30 september 2020 via rvt.foto@gmail.com. Begin oktober wordt de winnaar bekend gemaakt via de facebooksite van de Rosarium Vriendentuin.
Meer over de fotowedstrijd
 
 
Nominatie duurzame brug West-Knollendam
Bijna volledig circulair
De tijdelijke beweegbare brug in de N246 bij West-Knollendam is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020. De tijdelijke beweegbare klapbrug door bouwer Dura Vermeer is op enkele verbruiksmaterialen na volledig circulair. Daarnaast is gebruikgemaakt van biologisch afbreekbare hydrauliekolie. In het ontwerp is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard beschikbaar materiaal. De winnaars van de Nationale Staalprijzen worden op 13 oktober bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.
Meer lezen
 
 
Afval-lab
westerwatering, assendelft en zaandam
Ook het Afval-lab komt weer naar Zaanstad! Een rijdend lab waar kinderen op een speelse manier leren over afval scheiden. Ook kunnen zij proefjes doen met lege plastic verpakkingen, drinkpakken en blik. Want eigenlijk is plastic geen afval, maar een grondstof voor nieuwe dingen! Het Afval-lab is volgens de richtlijnen van het RIVM ingericht. Het Lab is zaterdag 3 oktober bij de Fronikboerderij in Westerwatering, woensdg 7 oktober bij supermarkt Coop in Assendelft en zaterdag 10 oktober bij supermarkt Dirk van der Broek op de Behouden Haven in Zaandam. Het Lab is er van 12.00 uur tot 16.00 uur.
Meer over het Afval-lab
Zaanstad
 

 
...