Onderwerp:  Nieuwsbrief Nieuw Zaans Klimaat Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws van oktober
21 oktober 2020
Samen met Zaanse inwoners, ondernemers, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken we verder aan het Zaans Klimaatakkoord. De presentaties en uitkomsten van de klimaattafelbijeenkomsten van vorige maand staan nu online. En er is meer te doen! Woensdag 28 oktober kunt u zich aanmelden voor de klimaattafelbijeenkomst over groen, biodiversiteit en  klimaatadaptatie. Verder leest u in de nieuwsbrief een interview met transitiebegeleider en verandercoach Jacob Spaander: Hoe kunnen we volgens hem deze veranderingen succesvol uitvoeren? En wilt u zelf duurzamer leven en wilt u hierover ideeën uitwisselen? Doe dan eens mee aan de KlimaatGesprekken! Vragen en ideeën kunt u ons ook altijd mailen via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Klimaattafel klimaatadaptatie en een  groen Zaanstad
Woensdag 28 oktober
Op woensdag 28 oktober organiseert de gemeente een online klimaattafel speciaal over groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Iedereen is welkom om zich aan te melden en mee te doen.Tijdens deze klimaattafel nemen we u mee in de laatste ontwikkelingen van het groenbeleid van de gemeente Zaanstad. Daarnaast zijn er verschillende break-outs, zoals over het creëren van groene en sociale wijken, participatie in vergroeningsprojecten, de bomendiscussie in Zaanstad en klimaatadaptatie.
Aanmelden klimaattafel Groen
 
 
Verslagen klimaattafels
bedrijven,wonen,maatschappelijke organisaties
n september waren er verdiepende online klimaattafels. Over bedrijven, wonen en maatschappelijke organisaties. Het doel van de bijeenkomst was om iedereen mee te nemen in de laatste ontwikkelingen, inspiratie te bieden voor verduurzaming in Zaanstad en een gemeenschap op te bouwen waarin we samen werken en van elkaar leren. Kon u er niet bij zijn of wilt u de presentatie nog even terugkijken? Op de website vindt u de verslagen en presentaties. Ook kunt u hier binnenkort de bijeenkomsten terugkijken.
Bekijk de verslagen en presentaties
 
 
Nieuw normen nieuwbouw: BENG
Bijna energieneutraal
Alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw moeten vanaf 1 januari 2021 aan nieuwe duurzaamheidsnormen voldoen. Namelijk aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De gemeente Zaanstad scherpt in lijn met de huidige EPC-norm de BENG-norm voor woningbouw aan. De nieuwe normering BENG vervangt de EPC-regeling (Energie Prestatie Coëfficiënt) als meetinstrument. BENG kent drie normen in plaats van één. Door deze aanscherping vallen we als gemeente niet terug op minder duurzame normen. De inspraak is tot en met 18 november.
Meer over BENG
 
 
Zonnepanelenactie voor bedrijfspanden
zon op zaan
De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green BusinessClub Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Op maandag 2 november en dinsdag 3 november zijn hierover online bijeenkomsten. Zon op Zaan biedt ondernemers met bedrijfspanden gratis en vrijblijvend een op maat gemaakt zonnepanelenplan. Daarnaast krijgt u begeleiding bij de investering in zonnepanelen en ondersteuning bij de subsidieaanvraag bij de Rijksoverheid.
Meer over de actie
 
 
KlimaatGesprekken
Samen in gesprek over verduurzamen
De opwarming van de aarde is onontkoombaar. Berichten over naderend onheil, onkosten en het inleveren van comfort make ons geïrriteerd of passief. Maar wat als we beginnen met een goed gesprek? Begin oktober start Stichting Klimaatgesprekken in Zaanstad met twee nieuwe groepen. Vanuit handelingsperspectief, humor en hoop en gaan we zes avonden aan de slag. Iedereen kan meedoen met KlimaatGesprekken. Voorkennis is niet nodig, wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Hoe ver je daarin gaat bepaal je zelf. De een wil vooral kennis opdoen, een ander wil praktische tips en een derde zoekt bondgenoten om ideeën uit te wisselen.
Meer over de KlimaatGesprekken
 
 
In gesprek met een verandercoach en transitiebegeleider
Jacob Spaanders over zaans klimaatakkoord
Jacob Spaander geeft in een kort interview zijn visie op het Zaanse Klimaatakkoord. Hij is transitiebegeleider en verandercoach en begeleidt maatschappelijke projecten. Volgens hem moeten we ons niet blindstaren op de zeer ambitieuze doelen, maar op de weg ernaartoe. Zaanstad werkt aan het Zaans Klimaatakkoord. Met plannen voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050. Mét een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Maar dit betekent dat er dingen moeten veranderen.
Lees het volledige interview
Zaanstad
 

 
...