Onderwerp:  duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Subtitel nieuwsbrief
17 november 2020
Afgelopen maand is er weer hard gebouwd aan een Nieuw Zaans Klimaat. Dat werd ook duidelijk aan de Zaanse klimaattafels in september en oktober waar veel kennis en ervaring is gedeeld. U kunt ze hier terugzien. En er gebeurt meer! Zo kunt u zich op dit moment inschrijven voor de Duurzame Huizen Route, heeft de gemeente net een deal getekend om meer spijkerstof te recyclen en is het Zaanse bedrijf Forbo Flooring genomineerd voor het Duurzaamste Bedrijf van Nederland. Dus lees snel verder! En heeft u vragen en/of ideeën? Mail ons dan via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Duurzame Huizen Route
ga ook online op bezoek
De Duurzame Huizen Route is dit jaar online! Misschien werkt u nu ook meer thuis en merkt u dat dat uw energierekening omhoog gaat. Wilt u Inspiratie opdoen om uw huis comfortabel én energiezuinig te maken? Van 7 november tot 15 december kunt u met andere huiseigenaren videobellen over hoe zij hun huis hebben verduurzaamd. Zo kunt u bijvoorbeeld binnenkijken bij de heer Goldstein. Zijn huis is genomineerd voor het Duurzaamste Huis van Nederland. Hij vertelt: 'Ik heb verschillende technieken met elkaar gecombineerd.' Benieuwd? Schrijf u in en neem online een kijkje!
Inschrijven voor de Duurzame Huizen Route
 
 
Nul-op-de-meter én CO2-neutraal in Rosmolenwijk
doorbraak in de woningbouw
In de Rosmolenwijk in Zaandam is het eerste woningbouwproject met CO2-arm beton gerealiseerd. Het gaat om de casco's 4 woningen van 70 nul-op-de-meterwoningen van Parteon. Het betonmengsel stoot 44% minder CO2 uit. Ook levert het  niet in op de sterkte van het materiaal en op de productiesnelheid.Deze innovatie van TBI-onderneming Voorbij Prefab is inmiddels gecertificeerd en is een doorbraak in de bouw. De 4 casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject.
Meer weten
 
 
Denim Deal
Meer spijkerstof recyclen
Zaanstad ondertekende eind oktobe samen met dertig andere partijen de Denim Deal.
In de Denim Deal staat dat verschillende kledingmerken samen drie miljoen spijkerkledingstukken maken met daarin minstens 20% gerecycled textiel. Daarnaast gaan alle partijen samen naar de standaard van minimaal 5% gerecycled textiel in alle denim kledingstukken. Van productiebedrijven, merken en retailers, maar ook inzamelaars, sorteerders, snijders en weverijen
Meer over de Denim Deal
 
 
Ruim 1 miljoen kilo minder restafval opgehaald
goed bezig zaankanters!
De meeste wijken in Zaanstad zijn nu over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Tot nu toe is er in 2020 1,03 miljoen kilo minder restafval aan huis opgehaald. Per inwoner is er dit jaar 32 kilo meer papier, gft en plastic afval ingezameld dan in 2019. Zaankanters zijn dus goed bezig, maar we kunnen nog beter! In 2019 was het aandeel hergebruikt afval 46%. En in 2050 wil Zaanstad volledig circulair wil zijn. Dat betekent dat we al het ‘afval’ opnieuw gebruiken. Afval is geen afval meer, maar een grondstof voor nieuwe producten. 
Meer over afval scheiden
 
 
Forbo genomineerd voor duurzaamste bedrijf
Stem en bekijk de verkiezing online
Onze Zaanse Forbo Flooring is genomineerd voor de prijs voor het meest duurzame bedrijf van Nederland 2020! Stichting Nederland CO2 Neutraal reikt jaarlijks deze prijs uit. 'Forbo Flooring maakt al 120 jaar Marmoleum, een biobased vloer die intussen ook volledig CO2-neutraal is. Gezien de grote impact van de bouwsector in de productie van CO2 levert Forbo een grote bijdrage door vloeren te produceren die niet alleen goed zijn voor het milieu maar ook bijdragen aan een gezonde leefomgeving.' Iedereen kan en mag stemmen én de verkiezing gratis online bijwonen.
Meer weten
 
 
Zet de CV-ketel op 60 graden en bespaar 60 euro
Zet 'm op 60!
Heeft u een cv-ketel? Bespaar dan met deze tip in 1 minuut 60 euro per jaar. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60 graden. Door de cv-ketel - het verwarmingswater, niet het tapwater - binnen één minuut naar 60 graden terug te brengen, is tot wel 60 euro per jaar te besparen! Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Bekijk de korte instructievideo, zodat u het makkelijk zelf kan doen!
Bekijk de instructievideo en meer info
Zaanstad
 

 
...