Onderwerp:  Het laatste nieuws over erfgoed in Zaanstad Lees online
Nieuwsbrief Erfgoed
16 december 2020
Erfgoed in Zaanstad: De Zaanse identiteit wordt bepaald door haar geschiedenis. Beschermde monumenten en historische dijken, linten en paden of vroeg twintigste eeuwse- en wederopbouwwijken vormen een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. Ook zorgt erfgoed voor inspiratie bij nieuwe gebiedsontwikkelingen. Daarom willen we als gemeente het verhaal van de Zaanstreek aan u blijven doorvertellen. In deze allereerste nieuwsbrief over Zaans Erfgoed leest u meer over de visie voor de Zaanse dijken, linten en paden, subsidieregelingen voor erfgoed en gaan we binnenkijken bij een monumenteneigenaar. Meer weten? Kijk op erfgoed.zaanstad.nl
 
 
 
Lespakket Zaanse houtbouw herdrukt 
Kinderboekenweek 2020
In de week van 5 oktober was het weer kinderboekenweek. Met dit jaar het thema: 'En toen?'. Om dit te vieren kregen alle Zaanse basisscholen een herdruk van het lespakket Van waterbord tot windveer, over Zaanse houtbouw. Gemaakt in 1986 door de vereniging ‘Vrienden van het Zaanse huis’, later de Vereniging Zaans Erfgoed. Wethouder Natasja Groothuismink: ‘De inhoud van dit lespakket is na 34 jaar nog steeds relevant. En actueel, omdat we ons nu meer dan ooit bewust zijn van de waarde van ons erfgoed.'
Meer lezen
 
 
Subsidieregeling erfgoed
instandhouding monumenten
Gemeente Zaanstad heeft een subsidieregeling voor erfgoed. Deze subsidie is er voor instandhouding van gemeentelijke monumenten, herbestemmingsonderzoek, bouwhistorisch onderzoek, kerken en molens. Houdt er rekening mee dat u de subsidieaanvraag doet vóórdat u aan de werkzaamheden begint. Voor rijksmonumenten en provinciale monumenten zijn ook financieringsmogelijkheden, deze vindt u hier.

Meer over de subsidieregeling erfgoed
 
 
Visie linten, dijken en paden
vastgesteld door gemeenteraad
De visie ‘De identiteit van Zaanstad - Linten, dijken en paden’ is vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin staan twee gebieden uitgewerkt: Westzaan en de Stadse Zaan. Westzaan heeft een landelijk karakter en de Stadse Zaan een stedelijk karakter. Bij beide gebieden komt een aantal grote, ruimtelijke opgaven van de gemeente voor. Voortaan kunnen in deze twee gebieden de ruimtelijke kwaliteiten van erfgoed, stedenbouw, landschap en ontwerp van de openbare ruimte & infrastructuur beter in samenhang worden geborgd. Daarmee bereiden we ons voor op de komende Omgevingswet.
Meer informatie
 
 
Vondsten Wilhelminasluis
archeologische schatten
Kloostermoppen uit de dertiende en veertiende eeuw. Stukken walvisbot die misschien als gewicht gebruikt werden. Tropische schelpen, koperen schuimspanen, kinderspeelgoed en aardbeienschaaltjes. Bij het uitbaggeren van de Wilhelminasluis in Zaandam werden tot nu toe ruim twee tot drie miljoen scherven en andere archeologische vondsten gedaan. het uitbaggeren van de Wilhelminasluis in Zaandam blijken schatten in de bodem te zitten. Archeoloog Pieter Floore mocht ze uitgraven. Benieuwd hoe dat ging? In een filmpje van de Provincie Noord-Holland vertelt hij daar meer over. 
Bekijk het filmpje
 
 
De Groene Menukaart
platform verduurzamen historische Panden
De Groene Menukaart is het platform voor het verduurzamen van historische panden. En Zaanstad maakt hier nu ook deel van uit. Op de Groene Menukaart van Zaanstad staan meer dan 70 duurzame maatregelen op een rij, leest u over energie besparen en energie opwekken. Ook kunt u een indicaties van investeringen en besparingen opzoeken en zien welke subsidies en leningen er zijn. Wilt u uw monumentale pand comfortabeler en energiezuiniger maken? Neem dan eens een kijkje.
Website De Groene Menukaart
 
 
Binnenkijken bij monumenteneigenaar Daniel Didden
te gast in eigen huis
Wonen in een monument, hoe is dat eigenlijk? Volgens Daniel Didden eigenlijk best wel gek, omdat je eigenlijk te gast bent in je eigen huis. Daniel is architect en trotse eigenaar van een monumentaal pand in Zaandijk. Zijn huis is het oudste huis in De Domineestuinen. Maar hoe oud precies? Daar vertelt hij in het filmpje meer over.
Bekijk het filmpje
Zaanstad
 

 
...