Onderwerp:  Lancering Klimaatakkoord 2.0, kerstbomenbos en duurzame verf op gemeentelijke panden Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Laatste duurzame nieuws in Zaanstad
20 januari 2021
DUURZAAM DOOR: Terwijl we allemaal proberen te wennen aan de verlengde lockdown weten we met elkaar toch stappen te blijven zetten naar een circulair Zaanstad. Zo zijn vele kerstbomen gered van de verbranding en gebruiken we duurzame verf op ons gemeentelijk vastgoed. In maart lanceren we het Zaans Klimaatakkoord 2.0 samen met Marjan Minnesma van Urgenda. Meer hierover leest u in deze nieuwsbrief.
 
 
 
Save the date! Lancering Klimaatakkoord 2.0
dinsdagavond 23 maart via online bijeenkomst
Op dinsdag 23 maart lanceren we online het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een digitaal rapport bomvol met actuele beleidsontwikkelingen en duurzame Zaanse initiatieven. Alle input uit de stad is hierin zo goed mogelijk verwerkt. De online lancering is met de wethouders Annette Baerveldt en Wessel Breunesse. CE Delft, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, geeft een toelichting op waar we nu staan en waar de plannen ons brengen. Speciale gastspreker is Marjan Minnesma van Urgenda. Reserveert u alvast de datum in uw agenda? En heeft u ideeën voor 2021? Stuur ons dan een mail!
Mail ons!
 
 
Week van de Circulaire Economie
meer dan 100 online evenementen!
Professionals organiseren van maandag 1 t/m zaterdag 6 februari 2021 een evenement over circulaire economie. En u kunt meedoen aan meer dan 100 evenementen. Over financiële ondersteuning voor circulair ondernemen, voedselverspilling tegengaan en circulaire principes in gebiedsontwikkeling. Het doel is om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren. Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.
Meer informatie
 
 
Kerstbomenbos geplant
een tweede leven voor kerstbomen met kluit
Vorige week hebben we opnieuw kerstbomen met kluit herplant in het kerstbomenbos naast Zorgcentrum Pennemes. In januari 2020 zijn we hiermee samen met veel Zaankanters aan begonnen. Er waren toen genoeg bomen voor een vol bos. De verwachting was dat 30 tot 40% van de bomen het zouden halen en dat is uitgekomen. Daarom was het tijd om het kerstbomenbos aan te vullen. Dit was snel gelukt, we hadden zelfs nog veel mooie bomen met kluit over. Daarom hebben we een nieuw kerstbomenbos aangelegd in Westerwatering. Twee actieve bewoners die met het voorstel voor dit kerstbomenbos kwamen, zorgen samen met de gemeente voor het onderhoud voor dit bos. Volgend jaar vullen we deze weer aan. Doet u dan ook weer mee?
Meer weten
 
 
Duurzame verf op gemeentelijk vastgoed
verwerking in oliemolens op de Zaanse Schans
Zaanstad werkt hard aan het verduurzamen van al haar gemeentelijk vastgoed. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, maar ook door het gebruik van duurzame verf op de gemeentelijke panden. De verf is ecologisch en wordt lokaal geproduceerd door RIGO Verffabriek. De producten worden verkocht via verfgroothandel Mooij Verf uit Zaanstad. De fabriek in IJmuiden werkt samen met regionale partijen voor het telen van vlas. Hieruit wordt de lijnolie gemaakt. Zo telen ze bijvoorbeeld vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol.
Meer lezen
 
 
Investeringssubsidie duurzame energie en energieiebesparing
diverse isoleringsmaatregelen
Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2021 subsidie aanvragen voor duurzame energieopwekking, isolatiemaatrgeelen en/of aansluiting op een warmtenet. Dat kan met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Woiningeigenaren kunnen al subsidie aanvragen voor een zonneboiler en een warmtepomp. Daarbij kunnen zij vanaf 2021 ook een aanvraag indienen voor aansluiting op het warmtenet. En er is voor woningeigenaren ook subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Benieuwd? Bekijk de voorwaarden!
Meer over de ISDE
 
 
Stem op Rosarium Vriendentuin!
Wedstrijd Kern met Pit
De Rosarium Vriendentuin doet mee met de Kern Met Pit—wedstrijd van de Koninklijke Nederlandse heidemaatschappij. En u kunt nu hier stemmen! De winnaar wordt 23 januari bekend gemaakt.De Rosarium Vriendentuin is een openbare moestuin voor en door buurtbewoners.
Het is de bedoeling om samen te tuinieren en oogsten. Inmiddels is het begin van het voedselbos aangelegd. Ook zijn er verhoogde bakken gekomen voor de oudere gebruikers van de buurttuin. De bedoeling was om afgelopen jaar diverse activiteiten te organiseren, om aandacht te geven aan het belang van een groene (en eetbare) leefomgeving. Helaas kon dat niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.
Meer informatie en stemmen
Zaanstad
 

 
...