Onderwerp:  Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0! Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0
24 maart 2021
Dinsdagavond 23 maart 2021 lanceerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0 vanuit de mooie Watertoren in Assendelft. Ruim 160 Zaanse inwoners, ondernemers en organisaties waren hierbij online aanwezig. We presenteerden hoe ver Zaanstad nu is met verduurzamen en welke mooie initiatieven er in Zaanstad zijn. Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft liet zien hoeveel CO2-reductie we daarmee bereiken. Klimaatactiviste en directeur Marjan Minnesma van Urgenda:”Er staan veel plannen in dit akkoord, als we de schouders eronder zetten dan schieten we lekker op!”

Kon u er niet bij zijn of wilt u meer weten? In deze nieuwsbrief leest u meer over het Zaans Klimaatakkoord en een interviewserie Marjan Minnesma door stadsreporter Sarah Vermoolen. Graag lezen we uw feedback en aanvullingen op het akkoord. Binnenkort volgt een korte enquête.
 
 
 
Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0
Hoe ver zijn we met verduurzamen?
Dinsdagavond 23 maart lanceerde wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een overzicht van ruim 167 duurzame initiatieven en ontwikkelingen in de stad. Van inwoners, bedrijven en de gemeente. Wethouder Baerveldt: ‘We zijn er trots op dat steeds meer initiatieven de stad klimaatneutraler, meer circulair en groener maken. Veel bewoners en ondernemers doen hun best doen om grondstoffen te hergebruiken en CO2-uitstoot te verlagen. Dat vind ik heel hoopvol, zeker gezien de coronacrisis.’
Meer over het Zaans Klimaatakkoord
 
 
Interviewserie met Marjan Minnesma van Urgenda
Door stadsreporter Sarah Vermoolen
Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van. Dit keer: een vierdelige serie over Marjan Minnesma, directeur van de duurzame stichting Urgenda. Al jaren is Minnesma een invloedrijke duurzame Nederlander. In de interviewserie vertelt ze meer over de ontwikkeling van duurzaamheid en haar stichting Urgenda.Een organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.
De interviewserie met Marjan Minnesma
 
 
Invoering Ja-ja sticker
Minder papierverspilling in Zaanstad
Zaanstad gaat de ja-sticker voor folders invoeren. Binnen een half jaar vervangen we het huidige Nee-sticker systeem door een Ja-sticker systeem. Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen maar nog wel huis-aan-huisbladen. Zaankanters die geen afscheid willen nemen van de folders, moeten een ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken.

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: 'Dit is een belangrijke stap vooruit naar een duurzamer gebruik van papier. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee namelijk 30 kilo papier per jaar.'
Lees verder
 
 
Week van de AfvalHelden
Mee met handveger én AfvalHeld Robin
De eerste week van maart was het de Week van de AfvalHelden. Dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. De chauffeur die zich met een vuilniswagen een weg door een drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de stad aangelegd en schoon blijft. De verwerker die het afval omzet in nieuwe grondstoffen en energie. En met hen nog vele anderen!
We gingen langs bij Robin, die als handveger voor gemeente Zaanstad werkt. In Assendelft en Saendelft leegt hij de openbare prullenbakken en hondenpoepbakken. Ook neemt hij het afval mee dat hij naast containers en op straat ziet liggen.
Lees het interview met Robin
 
 
Techlands helpt mensen aan een baan in techniek
techniek gebruiken om te verduurzamen
Om de energietransitie te realiseren hebben we (nieuwe) techniek nodig. En dus goed opgeleid technisch personeel. Afgelopen februari is Techlands gelanceerd. Een brede samenwerking tussen gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, onderwijsinstellingen en technische bedrijven in de regio. Techlands verzorgt opleidingen en bijscholing voor de huidige en toekomstige beroepen binnen de regionale food-, proces- en maakindustrie, de installatiebranche en de bouw. Wilt u ook een baan in de techniek? En bent u benieuwd naar het opleidingsaanbod? Of heeft u interesse om zich met uw bedrijf aan te sluiten? Neem eens een kijkje op de website!
Lees meer over Techlands
 
 
CV-ketel op 60 graden: bespaar energie én geld
zet 'm op 60 en win duurzame prijzen!
De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Vanuit de fabriek staat deze namelijk vaak afgesteld op 85 graden. Dat is veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt een ketel efficiënter.  Met deze simpele handeling  kunt u veel gas besparen en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar. Zet u ook uw ketel lager? Dan maakt u kans op duurzame prijzen!
Meer weten over de actie
Zaanstad