Onderwerp:  Hoe kunt u uw monument verduurzamen? Lees online
Erfgoed verduurzamen
Nieuwsbrief Zaans Erfgoed voorjaar 2021: tips & tricks om te verduurzamen
31 maart 2021

Zaanstad kent een lange en soms onbekende traditie in duurzaam bouwen. Al van oudsher was hout veel voorhanden in de Zaanstreek. Met name door de vele houtzaagmolens in de streek. Het behoud van het Zaanse erfgoed is op deze manier heel duurzaam te noemen. Het materiaal gaat tenslotte al eeuwenlang mee.

Nederland wil in 2050 van het gas af zijn. In Zaanstad hopen we dat zelfs al eerder te bereiken. Daarom stappen we de komende jaren over op alternatieve warmtebronnen. Dit heeft impact op de gehele bestaande gebouwde omgeving, ook voor erfgoed. Monumenteneigenaren staan voor grote uitdagingen om te zorgen dat hun gebouwen minder energie verbruiken. Voor veel monumenten is verduurzamen mogelijk, maar dit vraagt wel om maatwerk. Want tegelijkertijd willen we de cultuurhistorische waarde intact houden. Daarom leest u in deze tweede nieuwsbrief over Erfgoed in Zaanstad diverse voorbeelden van verduurzaamde monumenten. U krijgt praktische tips en voorbeelden van subsidies die u kunt aanvragen.
 
 
 
Hoe verduurzaam je een monument?
Bouke koopman uit westzaan laat het u zien!
Bouke Koopman kocht in 2005 een boerderij in Westzaan. In de afgelopen jaren heeft hij de boerderij gerestaureerd. De fundering is hersteld en de woning is verduurzaamd. Bouke stookt nu compleet CO2-neutraal! In het filmpje vertelt hij wat hij zo mooi vindt aan zijn boerderij en hoe het opknappen hem af ging. Want hoe verduurzaam je een monument? Bouke legt uit welke maatregelen hij heeft genomen, waar hij in het proces tegenaan liep en wat er goed ging. Ook deelt hij zijn belangrijkste tip!
Bekijk het filmpje
 
 
De Groene Menukaart
Alle informatie over verduurzamen bij elkaar
Kent u platform De Groene Menurkaart al? Op de Groene Menukaart Zaanstad kunt u lezen hoe u energie kunt besparen en duurzame energie kunt opwekken. Het platform biedt veel inspiratie om te verduurzamen, speciaal voor monumenten en historische panden. U vindt er wel 70 duurzame maatregelen op een rij. Van snelle tips tot grote verbouwingen. Hierbij staat ook een indicatie van de investering en besparing. Ook blijft u hier op de hoogte van welke subsidies en leningen er allemaal zijn.  
De Groene Menukaart Zaanstad
 
 
Subsidie woonhuismonumenten
Subsidie voor onderhoud en restauratie
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten vervangt hiermee de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. In tegenstelling tot de fiscale regeling, is de woonhuissubsidie alléén bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Zoals dakonderhoud, funderingswerk, schilderwerk en beplanting.
Meer over de subsidie
 
 
Duurzame verf op gemeentelijke panden
ecologisch en lokaal
Zaanstad werkt hard aan het verduurzamen van al haar gemeentelijk vastgoed. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, maar ook het gebruik van duurzame verf op de gemeentelijke panden. Deze duurzame verf hebben we inmiddels voor diverse panden gebruikt, waaronder monumentale panden! De verf is ecologisch en wordt lokaal geproduceerd door RIGO Verffabriek. De producten worden verkocht via verfgroothandel Mooij Verf uit Zaanstad. De fabriek in IJmuiden werkt samen met regionale partijen voor het telen van vlas. Hieruit wordt de lijnolie gemaakt. Zo telen ze bijvoorbeeld vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol. 
Meer over de duurzame verf
 
 
Webinar: Monumenten duurzaam de toekomst in
Aanmelden kan binnenkort!
Op 19 mei 2021 organiseren we een webinar. Monumenten duurzaam de toekomst in – wat kunt u zelf, en wat kunnen we samen? We zoeken naar een balans tussen gemeente, experts en adviseurs, en monumenteneigenaren, met als doel om in gesprek te gaan over de mogelijkheden om te verduurzamen. Zowel praktische als collectieve oplossingen. Voorbeeld: Kunnen monumenteneigenaren bijvoorbeeld zonnepanelen in een weiland leggen? En op die manier wel duurzame energie opwekken zonder hun eigen monument te schaden?

Op dit moment werken we nog aan het programma. Zodra dit rond is, komt de informatie op de website. Dan kunt u zich ook aanmelden.
Houd erfgoed.zaanstad.nl in de gaten
 
 
Energiebesparende maatregelen van vroeger 
hoe we vroeger energie bespaarden
Zo'n 100 jaar geleden was het heel normaal om weinig energie te gebruiken. Hout en kolen voor de kachel waren ontzettend duur. Mensen trokken vaak extra dikke truien aan om warm te blijven. En als de kachel dan al aanging, dan maar in één ruimte. Veel woningen zijn er destijds ook op ontworpen. In oude huizen zijn daarom vaak kenmerken van energiebesparende maatregelen terug te vinden. Benieuwd? We hebben ze op een rijtje gezet. Misschien heeft u er anno 2021 ook nog iets aan!
Meer over hoe we vroeger energie bespaarden
Zaanstad